گزارش ماهانه
برچسب منتخب
جدیدترین اخبار
پربازدید های هفته
بیشترین نظر
وب گردی
بسته‌های ویژه خبری
اخبار چهره‌ها
اخبار نهادها و سازمان‌ها
همایون دارابی کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با نبض بورس پاسخ داد:

تجدید ارزیابی دارایی‌ها؛ منجی یا مُسکنِ موقت؟!

۱۰:۳۷ - ۰۱ دی ۱۴۰۲
در ادامه پرونده بررسی موضوع تجدید ارزیابی دارایی ها این بار در گفتگو با همایون دارابی از کارشناسان بازار سرمایه این پرسش را پرسیدیم که آیا تجدید ارزیابی دارایی ها یک منجی برای بازار است یا یک مُسکنِ موقت؟ این گفتگو را در ادامه بخوانید.
تجدید ارزیابی دارایی‌ها؛ منجی یا مُسکنِ موقت؟!

به گزارش نبض بورس، تجدید ارزیابی دارایی‌ها موضوعی که در روزهای اخیر دوباره تیتر رسانه‌ها شده و واکنش‌های مختلفی را به همراه داشته است؛ به طوری که برخی از کارشناس‌ها بر این باور هستند که این سیاست می‌تواند جان دوباره ‌ای به بازار سرمایه ببخشد و عده ای دیگر تاکید می‌کنند بازار سرمایه با مشکلات بیشتری دست و پنجه نرم می‌کند و مسئله تجدید ارزیابی دارایی‌ها شاید فقط بتواند به عنوان یک مُسکن عمل کند و درواقع، به تنهایی نمی‌تواند در بلند مدت تحرکات مثبتی را برای بورس به همراه داشته باشد و نمی توان از عوامل تاثیرگذار دیگر هم، چشم پوشی کرد و در این میان، نکته حائز اهمیت این است که تجدید ارزیابی دارایی‌ها زمانی می‌تواند موثر واقع شود و ابهامات موجود را برطرف کند که به صورت شفاف اجرا شود و علاوه بر این، مشکلات بازار سرمایه نیز، از ریشه برطرف شوند.

افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها طبقه استهلاک پذیر مشکلاتی ایجاد می کند

همایون دارابی، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه درپاسخ به این پرسش که " تجدید ارزیابی دارایی‌ها می تواند سیاست درستی برای نجات بازار سرمایه باشد؟ " بیان کرد: در حالت کلی، تجدید ارزیابی یک تغییر ثبت حسابداری در ارزش روز دارایی‌ها به جای ارزش اسمی‌است. از آن جایی که اگر بپذیریم بازار کاراست عملاً این مسئله نباید تأثیری روی شرکت‌ها داشته باشد، اما از آن جایی که کارایی بازار ما بسیار ضعیف است و معمولاً قیمت سهام منعکس کننده ارزش دارایی‌های شرکت نیست تا حدودی می توان با شفاف کردن ارزش دارایی‌ها به کمک شرکت‌ها آمد به خصوص در گروه مالی مثل بانک‌ها، بیمه‌ها، لیزینگ‌ها. البته در این میان باید به یک مسئله توجه داشت و آن هم، ابهامات موجود در زمینه مالیات و استهلاک است؛ به طوری که اگر تجدید ارزیابی از دارایی زمین که استهلاک پذیر نیست انجام شود مشکل خاصی پیش نمی آید ولی وقتی ساختمان و بعد از آن، به خصوص ماشین آلات درگیر می شوند هزینه استهلاک شرکت بسیار زیاد افزایش پیدا می کند و بدنبال آن، این موضوع می‌تواند شرکت را تا زیان هم پیش ببرد. از آن طرف، هزینه افزایش سرمایه نیز، باید از نظر مجری مالیاتی به عنوان هزینه قابل قبول شناخته شود. بنابراین، اگر درمورد طبقه استهلاک پذیر، افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی‌ها صورت بگیرد با یک سری مشکلات در بازار روبرو خواهیم شد که عمده آن‌ها به این خاطر خواهد بود که سهام‌های بسیار ارزان زیان دیده خواهیم داشت که عملاً نقش سهام کم ارزش یا (Penny Stock)  را در بازار ایفا خواهند کرد و این مسئله می‌تواند با سیاست سرمایه گذاری با هدف بازدهی بلند مدت در تناقض باشد.

تجدید ارزیابی دارایی ها یک شوک مثبت بلندمدتی نیست

دارابی گفت: این مسئله که موضوع تجدید ارزیابی دارایی‌ها باعث تحرکات مثبتی در بازار سرمایه خواهد شد با انتقادهایی همراه است و به نظرم، منتقدین تا حدودی حق دارند و این امکان وجود ندارد که بتوانیم از این مسئله یک حرکت درازمدتی را در بازار به وجود بیاوریم. زیرا ماهیتاً فقط یک تغییر سرفصل حساب و عددها در صورت‌های مالی است و اتفاق خاصی در شرکت نمی افتد. از طرفی باید بدانیم ما مشکلات بزرگ تری در بازار سرمایه داریم که از آن جمله می‌توان به قیمت گذاری دستوری، مشکلات نرخ ارز نیمایی، نرخ بهره بالا و... اشاره کرد که همه این‌ها می توانند تأثیرات بسیار مهم تری برای بازار داشته باشند. اما این که ما بخواهیم از طریق تجدید ارزیابی دارایی‌ها که صرفاً یک تغییر حسابداری ارزش دارایی‌های شرکت است انتظار حرکت بلندمدتی را داشته باشیم چنین اتفاقی رخ نخواهد داد.