به گزارش نبض بورس؛ بانک مرکزی از اواخر سال ۱۴۰۱ با هدف تامین دارو و کالاهای اساسی و ضروری، سیاست ارزی به نام تثبیت را با دلار ۲۸۵۰۰ تومانی کلید زد. اما همواره در اثرگذاری این رویکرد، موافقان و مخالفان بسیاری داشته است.
سی اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، بانک مرکزی با انتشار فهرست اقلام کالاهای دریافت کننده ارز در سال ۱۴۰۲، از میزان تخصیص ارز ترجیحی برای واردات دارو و شیرخشک خبر داد. گزارشی که نشان داد، سال گذشته بانک مرکزی به میزان ۲ میلیارد و ۲۱۵ میلیون دلار ارز ترجیحی برای واردات دارو و شیرخشک تامین کرده است.
رویکردی که قطعا با هدف کنترل قیمت دارو و شیرخشک بوده است، اما حالا گزارش مرکز آمار ایران از تغییرات قیمت کالای مصرفی خانوارها از رشد قابل توجه قیمت شیرخشک حکایت دارد.
به گونهای که هر قوطی ۴۵۰ گرمی شیرخشک از حدود ۶۶ هزار تومان در خردادماه سال قبل به رقم میانگین ۱۱۲ هزار تومان رسیده است؛ هرچند حداکثر قیمت یک قوطی شیرخشک در ماه گذشته (بر اساس اعلام مرکز آمار) به بیش از ۱۶۴ هزار تومان رسیده بود، اما آنچه اهمیت دارد افزایش ۷۰.۵ درصدی قیمت یک قوطی شیرخشک در خردادماه امسال نسبت به خردادماه سال گذشته است. رشد نرخی که از تورم سالانه هم بالاتر است.
نکته قابل تامل در واردات شیرخشک، نرخ دلار برای وارداتش است. به گونهای که بانک مرکزی از رقم ۲ میلیارد و ۲۱۵ میلیون دلار به نرخ ترجیحی خبر میدهد. نرخی که در مقطعی ۴۲۰۰ و در مقطعی نیز ۲۸۵۰۰ تومان بوده است. از سوی دیگر؛ در آمار منتشر شده، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال گذشته ۳ میلیارد و ۷۵۱ میلیون دلار ارز ترجیحی برای واردات تجهیزات و ملزومات پزشکی و دارو و شیرخشک دریافت کرده که از این رقم، یک میلیارد و ۲۱۰ میلیون دلار با نرخ یارانهای ۴۲۰۰ تومان بوده است؛ بنابراین میتوان نتیجه گرفت که برای واردات شیرخشک، هم ارز ۲۸۵۰۰ و هم ارز ۴۲۰۰ تومانی تخصیص و تامین شده است، اما تورم این کالای وارداتی، در خرداد امسال بیش از ۷۰ درصد بوده است و فشار مضاعفی به دخل و خرج سرپرستان خانوار وارد کرده است.